Αξιοθέατα - Αποδράσεις
Το αρχαίο όνομα της Κασσάνδρας ήταν Φλέγρα, δηλαδή Τόπος της Φωτιάς. Πιστεύεται ότι ήταν η γη των Γιγάντων και το πεδίο μάχης του πολέμου μεταξύ των Θεών του Ολύμπου και των Γιγάντων, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εκδιώξουν τους Θεούς από τον Όλυμπο. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Εγκέλαδος, ένας από τους Γίγαντες, καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύμπου. Έτσι, ο "Εγκέλαδος - Σεισμός" γίγαντας, είναι θαμμένος στην Κασσάνδρα, αλλά μην έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόμενο του σεισμού. Όλοι αυτοί οι μύθοι, βέβαια, δεν είναι άσχετοι με τα γεωλογικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην Κασσάνδρα: βυθισμένη στο κέντρο της χερσονήσου και πνιγμένη από τον ατμό του καυτού θειαφιού που πηγάζει από την Αγία Παρασκευή.
Στο άλλο άκρο της Χαλκιδικής, η χερσόνησος του Άθω πήρε το όνομά της από το γίγαντα Άθω, ο οποίος κατά τη διάρκεια της μάχης, πέταξε τη χερσόνησο στους Θεούς σα να ήταν μια μικρή πέτρα. Η Σιθωνία με τη σειρά της πήρε το όνομα της από τον Σίθωνα, γιο του Ποσειδώνα. Η γυναίκα του Σίθωνα ονομαζόταν Μέντις και η κόρη του Παλλήνη (Μέντη) ήταν το όνομα μιας αρχαίας πόλης στην Κασσάνδρα, ενώ η Παλλήνη είναι χρονολογικά το δεύτερο όνομα της χερσονήσου της Κασσάνδρας).
Η Κασσάνδρα είναι η δυτικότερη χερσόνησος της τρίαινας της Χαλκιδικής. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα μέρη στην Χαλκιδική με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, έχοντας να επιδείξει πάρα πολλά όσον αφορά τον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα.
Είναι ένας παραδεισένιος κόσμος, με ατέλειωτες αμμουδιές και πευκόφυτες εκτάσεις που φτάνουν ως την γαλαζοπράσινη θάλασσα. Οι όμορφες τοποθεσίες μοιάζουν σαν κανείς να μην έχει πατήσει στο αγνό τους έδαφος, με την πυκνή βλάστηση και τα διάφανα νερά να κατευθύνονται προς μια μεγαλειώδη ένωση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Κασσάνδρα πρέπει να επισκεφθείτε τη σπηλιά «Κόκκινες Πέτρες» στα Πετράλωνα, διεθνούς φήμης περιοχή, εξαιτίας παλαιοντολογικών ευρημάτων και τοποθεσία ξεχωριστής ατμοσφαιρικής ομορφιάς. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τα ερείπια του κάστρου και τη διώρυγα στη Νέα Ποτίδαια.
Επίσης, υπάρχει το Κασσανδρινό με το ήρεμο παραδεισένιο τοπίο , το οποίο προσφέρεται για τους λάτρεις της ησυχίας και της φυσικής ομορφιάς. Μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο πράσινο του πεύκου και το γαλάζιο του Αιγαίου οδηγεί στο χωριουδάκι της Αγίας Παρασκευή, ένα μέρος μαγευτικό και ήσυχο.
Ολόκληρη η χερσόνησός της Κασσάνδρας είναι ένας μαγευτικός τόπος, ιδανικός για διακοπές, αφού προσφέρει ένα μοναδικό, αναζωογονητικό κλίμα, καθαρά και υγιεινά νερά και παραθαλάσσια θέρετρα σε όλες τις ακτές. Δικαιολογημένα ονομάζεται «ο επίγειος παράδεισος» της Ελλάδας.
Χαλκιδική-ΆγιοΌρος
Το Άγιο Όρος είναι η τρίτη και πιο ανατολική χερσόνησος της Χαλκιδικής. Έχει μήκος 50 χμ. και το πλάτος του κυμαίνεται από 5 μέχρι 10 χμ. Η περιοχή είναι ορεινή και περιλαμβάνει την οροσειρά Άθως (υψηλότερη κορυφή: 2.033 χμ.).
Το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους και διοικείται από την Ιερά Κοινότητα που αποτελείται από 20 εκπροσώπους των μονών και εδρεύει στις Καρυές, την πρωτεύουσα της χερσονήσου. Οι Καρυές βρίσκονται στο κέντρο της χερσονήσου και παρουσιάζουν κτίρια με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως την Εκκλησία του Πρωτάτου με τις υπέροχες τοιχογραφίες, χτισμένη τον 10ο αιώνα μ.Χ. και τα παλιά παραδοσιακά διώροφα σπίτια.
Το πιο ενδιαφέρον θέαμα και συγχρόνως ένα από τα πιο όμορφα της Ελλάδας, είναι αυτό που δημιουργεί ο συνδυασμός της μοναδικής άγριας φύσης της χερσονήσου με τα πολλά μοναστήρια που υπάρχουν σ' αυτό το μέρος εδώ και πολλούς αιώνες. Το σκηνικό ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο ζωής και τα έθιμα των μοναχών, που ζουν μέσα σε κλίμα γαλήνης και έχουν αφαιρέσει σχεδόν κάθε τι υλιστικό από τις ζωές τους, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν την ασκητική ζωή.
Υπάρχουν 20 μονές και 13 κοινόβια, όλα σημαντικά και με πολλά ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά αντικείμενα, όπως βιβλία, κώδικες, χειρόγραφα, εικόνες και χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Η αρχιτεκτονική είναι εξαίσια, χρονολογείται από τα Βυζαντινά χρόνια και εκφράζει απόλυτα την ελληνική ορθόδοξη θρησκεία.
Αν περάσετε από το άγριο τοπίο του Αγίου Όρους θα συναντήσετε όμορφα και ήρεμα τοπία. Μπορείτε να περπατήσετε πάνω σε στενά μονοπάτια, που τρέχουν παράλληλα στις ακτές ή διασχίζουν λόφους και πυκνά δάση, και να νιώσετε το άρωμα και την αρμονία του θείου αυτού τόπου. Γραφικές γεφυρούλες και πυργίσκοι θα σας μεταφέρουν στα μοναστήρια όπου μπορείτε να ζήσετε για μερικές μέρες μέσα σε μια ξεχωριστή, εκπληκτική ατμόσφαιρα.
Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Άγιο Όρος πρέπει να είστε ενήλικος άντρας και να έχετε την ειδική άδεια (διαμονητήριο) που θα σας επιτρέψει να ταξιδέψετε και να διαμείνετε στη χερσόνησο για 4 με 15 μέρες. Αν επιθυμείτε να μείνετε σε μια από τις μονές πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του μοναστηριού για κάνετε κράτηση μερικές βδομάδες πριν, αφού μόνο 15 επισκέπτες την ημέρα επιτρέπεται να μείνουν στο Άγιο Όρος.
Αν επιθυμείτε μια πιο χαλαρή διαμονή μπορείτε να επισκεφθείτε την Ουρανούπολη, μια μικρή πόλη στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Είναι μια αρκετά τουριστική περιοχή, αν συγκριθεί με τα υπόλοιπα χωριά του Αγίου Όρους και προσφέρει πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταξιδιωτικά γραφεία που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις διακοπές σας δίπλα στην υπέροχη, καθαρή παραλία της Ουρανούπολης.
Μια εκδρομή και επίσκεψη στο Άγιο Όρος δεν πρέπει να θεωρηθεί παρόμοια με άλλες σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου. Οι ημέρες που θα περάσετε στο Άγιο Όρος θα σας προσφέρουν πραγματικά μοναδικές εμπειρίες, αφού θα είστε κομμάτι ενός ξεχωριστού κόσμου, που κρατά θησαυρούς και μυστικά κρυμμένα στις απόκρυφες γωνιές του, αλλά σας προκαλεί να τα ανακαλύψετε και να τα κρατήσετε στην καρδιά σας.