Άντρας στη φύση

Άντρας στη φύση

Oι γνώσεις και οι ικανότητες που πρέπει να έχει κάθε άντρας για να την παλέψει στη φύση
Αυτές οι συμβουλές θα σε κάνουν να δεις τη ζωή με τελείως άλλο μάτι ειδικά αν σου αρέσουν το κάμπινγκ, τα βουνά και τα λαγκάδια.
Σου ήρθαν τα πράγματα δύσκολα εκεί που δεν το περίμενες; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις, έστω και εκ παραδρομής, τις αντοχές σου στο όχι και τόσο φιλόξενο δάσος; Όπως κι αν ήρθαν τα πράγματα, εμείς είμαστε εδώ. Οι παρακάτω συμβουλές, που δεν θέλουν και τίποτα σπουδαίες δεξιότητες, θα σε βοηθήσουν να τη βγάλεις πιο εύκολα ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.
Ιδού τι πρέπει να γνωρίζεις.
Να ξέρεις πως να επιλέξεις μέρος για camping
Το camping ακούγεται πιο εύκολο απ' ότι είναι. Απαιτεί τεχνογνωσία τόσο στις ετοιμασίες, αλλά κυρίως στην επιλογή της ιδανικής τοποθεσίας. Όταν έρθει η ώρα να στήσεις την σκηνή σου, φρόντισε να έχεις πλάτη την ανατολή (αν κατασκηνώνεις καλοκαίρι) και να μην την στήσεις σε σημεία όπου περνούν δίπλα ρυάκια ή ποτάμια. Φρόντισε να βάλεις διπλό μουσαμά κάτω από την σκηνή -ώστε να μην έχεις επισκέψεις από ζωύφια- και προτίμησε τα υπερυψωμένα σημεία ώστε να μην κινδυνεύεις από πλημμύρα σε περίπτωση δυνατής βροχής.
Να ξέρεις να ανάψεις φωτιά με την μπαταρία του αυτοκινήτου
Οι αναπτήρες χάνονται πολύ εύκολα, ειδικά όταν τους έχεις ανάγκη, ενώ τα ξύλα μουσκεύουν χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Ένωσε το θετικό και το αρνητικό με καλώδιο για να δημιουργήσεις σπίθα. Χρησιμοποίησε ξερά κλαδιά και φύλλα για προσάναμμα. Και να θυμάσαι πάντα ότι πριν φύγεις από ένα σημείο, σιγουρεύεσαι ότι έχει σβήσει η φωτιά.
Να ξέρεις που θα βρεις πόσιμο νερό
Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως δεν πρέπει ποτέ να πίνεις από στάσιμα νερά. Εκτός και αν θες να αντιμετωπίσεις βακτήρια, κουνούπια και αμοιβαδική δυσεντερία. Προτίμησε τα τρεχούμενα νερά και, αν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, χρησιμοποίησε μπρίκι πάνω από ξύλα για να το βράσεις. Σε καταστάσεις μεγάλης ανάγκης, μέχρι και η βροχή μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Μπορείς να μαζέψεις το νερό της σε σκεύη, σε μπουκάλια, μέχρι και σε μπαντάνες για τα μαλλιά. Δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι σίγουρα λιγότερο ακίνδυνο.
Να ξέρεις να εκμεταλλευτείς το νερό των φυτών
Ειδικά στα δάση, η υγρασία μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Τοποθέτησε μικρές πλαστικές σακούλες στις άκρες των κλαδιών και εκμεταλλεύσου το νερό που θα εκκρίνουν τα δέντρα τις πρωινές ώρες. Θα είναι εκεί και θα σε περιμένει για «συγκομιδή».
Να ξέρεις τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως τροφή
Ο λόγος για την «πρασινάδα» που θα συναντήσεις και κυρίως τα μανιτάρια. Το να μπορείς να ξεχωρίσεις ποια φυτά μπορούν να σε σκοτώσουν και ποια μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, είναι από τα κυριότερα πράγματα στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβιώσεις. Ξεκίνα να μελετάς από τώρα – υπάρχουν τόσο βιβλία όσο και άρθρα στο Internet. Koινώς, δεν βάζουμε στο στόμα μας ότι μανιτάρι δούμε στο δάσος.
Να ξέρεις να φτιάξεις ένα ακόντιο
Θυμήσου τον Tom Hanks από τον «Ναυαγό». Αν έρθει η κακιά η ώρα, είναι το μόνο όπλο που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σωθείς από την πείνα. Ειδικά όσον αφορά το ψάρεμα, μάλλον θα σου σώσει την ζωή – και θα στην κάνει πιο εύκολη από το να προσπαθείς να ψαρέψεις με τα χέρια. Κόψε ένα κλαδί (ή σπάσε το). Με μαχαίρι ή πέτρα, προσπάθησε να πελεκήσεις την μύτη κάνοντας κοφτερή. Μπορεί να μην είναι ιδανικό για να κυνηγήσεις...ελάφια, αλλά θα κάνει το ψάρεμα αρκετά πιο εύκολο.
Να ξέρεις να βρίσκεις τον δρόμο σου
Αν τύχει να ξεμείνεις από GPS μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ουρανό για να σε καθοδηγήσει (σ.σ.: όπως γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια άλλωστε). Η πιο απλή μέθοδος είναι να παρατηρήσεις τις κινήσεις του ήλιου για να εντοπίσεις την ανατολή και την δύση. Μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις και αναλογικό ρολόι για να βρεις τον βορρά και τον νότο. Κράτησε πατημένο το ρολόι οριζόντια και στρέψε τον ωροδείκτη προς τον ήλιο. Φαντάσου μία νοητή γραμμή που περνάει ανάμεσα από τον ωροδείκτη και τη 12η ώρα. Αυτή είναι η γραμμή βορρά-νότου.
Να ξέρεις να κάνεις σήμα SOS
Είναι η μοναδική σου ελπίδα για το αν ξεβραστείς σε νησί ή χρειαστείς βοήθεια λόγω τραυματισμού. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι αρχικά, είναι πως πρέπει να έχεις προνοήσει πριν συμβεί το κακό. Φτιάξε σε ένα ψηλό σημείο ένα σωρό από κλαδιά και ίσως κάποιους ξερούς θάμνους. Έχε στο νου σου πως πρέπει να έχεις και έτοιμα προσανάμματα (μικρά ξύλα και ξερά φύλλα). Ανάμεσα σε αυτά, φρόντισε να έχεις και αρκετά χλωρά. Το γιατί είναι απλό: το ζητούμενο δεν είναι να κάνεις την φωτιά να ανάψει, αλλά να δημιουργήσεις μπόλικο καπνό για να τον δουν οι μελλοντικοί διασώστες σου. Και τα χλωρά κλαδιά κάνουν ακριβώς γι' αυτήν τη δουλειά.

Αυτές οι συμβουλές θα σε κάνουν να δεις τη ζωή με τελείως άλλο μάτι ειδικά αν σου αρέσουν το κάμπινγκ, τα βουνά και τα λαγκάδια.

Σου ήρθαν τα πράγματα δύσκολα εκεί που δεν το περίμενες; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις, έστω και εκ παραδρομής, τις αντοχές σου στο όχι και τόσο φιλόξενο δάσος; Όπως κι αν ήρθαν τα πράγματα, εμείς είμαστε εδώ.

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζεις.

Να ξέρεις πως να επιλέξεις μέρος για camping

Το camping ακούγεται πιο εύκολο απ' ότι είναι. Απαιτεί τεχνογνωσία τόσο στις ετοιμασίες, αλλά κυρίως στην επιλογή της ιδανικής τοποθεσίας.

Όταν έρθει η ώρα να στήσεις την σκηνή σου, φρόντισε να έχεις πλάτη την ανατολή (αν κατασκηνώνεις καλοκαίρι) και να μην την στήσεις σε σημεία όπου περνούν δίπλα ρυάκια ή ποτάμια.

Φρόντισε να βάλεις διπλό μουσαμά κάτω από την σκηνή -ώστε να μην έχεις επισκέψεις από ζωύφια- και προτίμησε τα υπερυψωμένα σημεία ώστε να μην κινδυνεύεις από πλημμύρα σε περίπτωση δυνατής βροχής.

Να ξέρεις να ανάψεις φωτιά με την μπαταρία του αυτοκινήτου

Οι αναπτήρες χάνονται πολύ εύκολα, ειδικά όταν τους έχεις ανάγκη, ενώ τα ξύλα μουσκεύουν χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.

Ένωσε το θετικό και το αρνητικό με καλώδιο για να δημιουργήσεις σπίθα. Χρησιμοποίησε ξερά κλαδιά και φύλλα για προσάναμμα.

Και να θυμάσαι πάντα ότι πριν φύγεις από ένα σημείο, σιγουρεύεσαι ότι έχει σβήσει η φωτιά.

Να ξέρεις που θα βρεις πόσιμο νερό

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως δεν πρέπει ποτέ να πίνεις από στάσιμα νερά. Εκτός και αν θες να αντιμετωπίσεις βακτήρια, κουνούπια και αμοιβαδική δυσεντερία.

Προτίμησε τα τρεχούμενα νερά και, αν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, χρησιμοποίησε μπρίκι πάνω από ξύλα για να το βράσεις.

Σε καταστάσεις μεγάλης ανάγκης, μέχρι και η βροχή μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.

Μπορείς να μαζέψεις το νερό της σε σκεύη, σε μπουκάλια, μέχρι και σε μπαντάνες για τα μαλλιά.

Να ξέρεις να εκμεταλλευτείς το νερό των φυτών

Ειδικά στα δάση, η υγρασία μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Τοποθέτησε μικρές πλαστικές σακούλες στις άκρες των κλαδιών και εκμεταλλεύσου το νερό που θα εκκρίνουν τα δέντρα τις πρωινές ώρες.

Θα είναι εκεί και θα σε περιμένει για «συγκομιδή».

Να ξέρεις τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως τροφή

Ο λόγος για την «πρασινάδα» που θα συναντήσεις και κυρίως τα μανιτάρια.

Το να μπορείς να ξεχωρίσεις ποια φυτά μπορούν να σε σκοτώσουν και ποια μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, είναι από τα κυριότερα πράγματα στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβιώσεις.

Ξεκίνα να μελετάς από τώρα – υπάρχουν τόσο βιβλία όσο και άρθρα στο Internet. Koινώς, δεν βάζουμε στο στόμα μας ότι μανιτάρι δούμε στο δάσος.

Να ξέρεις να φτιάξεις ένα ακόντιο

Θυμήσου τον Tom Hanks από τον «Ναυαγό». Αν έρθει η κακιά η ώρα, είναι το μόνο όπλο που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σωθείς από την πείνα.

Ειδικά όσον αφορά το ψάρεμα, μάλλον θα σου σώσει την ζωή – και θα στην κάνει πιο εύκολη από το να προσπαθείς να ψαρέψεις με τα χέρια.

Κόψε ένα κλαδί (ή σπάσε το). Με μαχαίρι ή πέτρα, προσπάθησε να πελεκήσεις την μύτη κάνοντας κοφτερή.

Μπορεί να μην είναι ιδανικό για να κυνηγήσεις...ελάφια, αλλά θα κάνει το ψάρεμα αρκετά πιο εύκολο.

Να ξέρεις να βρίσκεις τον δρόμο σου

Αν τύχει να ξεμείνεις από GPS μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ουρανό για να σε καθοδηγήσει.

Η πιο απλή μέθοδος είναι να παρατηρήσεις τις κινήσεις του ήλιου για να εντοπίσεις την ανατολή και την δύση.

Μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις και αναλογικό ρολόι για να βρεις τον βορρά και τον νότο.

Κράτησε πατημένο το ρολόι οριζόντια και στρέψε τον ωροδείκτη προς τον ήλιο. Φαντάσου μία νοητή γραμμή που περνάει ανάμεσα από τον ωροδείκτη και τη 12η ώρα. Αυτή είναι η γραμμή βορρά-νότου.

Να ξέρεις να κάνεις σήμα SOS

Είναι η μοναδική σου ελπίδα για το αν ξεβραστείς σε νησί ή χρειαστείς βοήθεια λόγω τραυματισμού.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι αρχικά, είναι πως πρέπει να έχεις προνοήσει πριν συμβεί το κακό.

Φτιάξε σε ένα ψηλό σημείο ένα σωρό από κλαδιά και ίσως κάποιους ξερούς θάμνους.

Έχε στο νου σου πως πρέπει να έχεις και έτοιμα προσανάμματα (μικρά ξύλα και ξερά φύλλα). Ανάμεσα σε αυτά, φρόντισε να έχεις και αρκετά χλωρά.

Το γιατί είναι απλό: το ζητούμενο δεν είναι να κάνεις την φωτιά να ανάψει, αλλά να δημιουργήσεις μπόλικο καπνό για να τον δουν οι μελλοντικοί διασώστες σου. Και τα χλωρά κλαδιά κάνουν ακριβώς γι' αυτήν τη δουλειά.

ΠΗΓΗ : askmen.com