Γνωρίστε εδώ το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

 

Άθυτος ή Άφυτος
Το πετρόχτιστο "μπαλκόνι" της Χαλκιδικής, η Άθυτος ή Άφυτος, κόβει την ανάσα με τη μαγευτική θέα που προσφέρει στον Τορωναίο κόλπο και αφήνει άναυδους τους επισκέπτες με την αρμονική πολυχρωμία θάλασσας, ουρανού και φύσης.
Η Άθυτος (Άφυτος) είναι για κάθε αρχιτέκτονα το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, καθώς συνδυάζει άψογα τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη παρέμβαση.
Περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια, παρατηρώντας τον παραδοσιακό οικισμό με τα χαρακτηριστικά δείγματα της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, νιώθει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στις αρχές του αιώνα. Σπίτια χτισμένα από πλίθια, με πέτρα που έφεραν οι Αρβανίτες, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους έχτισαν το χωριό στις αρχές του 19ου αιώνα, η κεντρική πλατεία με το ναό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 1858 και είναι ο μόνος στη Χαλκιδική του τύπου "βασιλική με τρούλο", τα αρχοντικά σπίτια του Κατσάνη (1860), του ζωγράφου Παραλή και του Αθανασιάδη (1898), ακόμη και το κοινοτικό κτίριο- αρχοντικό του Αλετρά αξίζουν μια βαθύτερη προσέγγιση, ένα πιο επεξεργαστικό βλέμμα.
Καλλιθέα
Μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της όμορφης χερσονήσου της Κασσάνδρας, όπου τα πεύκα στολίζουν την χρυσή αμμουδιά στην παραλία, η Καλλιθέα αποτελεί σύγχρονο εμπορικό και κοσμικό θέρετρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλα ξενοδοχειακά συγροτήματα και παραδοσιακούς ξενώνες. Η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες,
οι οποίοι έρχονται να απολαύσουν υπέροχες παραλίες και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα των οποίων περιλαμβάνουν το ιερό Δωρικού ρυθμού του Αμμωνα Δία, το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών, και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για μονοήμερες εκδρομές σ'ολόκληρη τη χερσόνησο, ιδίως για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του τόπου, να ζήσουν στο ρυθμό των παραδοσιακών και απομακρυσμένων χωριών του, και να δούν από κοντά ορισμένα από τα διαχρονικά μέρη της χώρας μας.
Διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή για ευχάριστες και διασκεδαστικές διακοπές σε συνδυασμό με τη μοναδική φυσική και ιστορική κληρονομιά, καθώς και μια εντυπωσιακή νυχτερινή ζωή, η Καλλιθέα είναι σε θέση να ικανοποιήση και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Kασσάνδρεια
Κασσάνδρεια, πόλη 3.500 κατοίκων που τη θερινή περίοδο με τους οικισμούς γινεται μια μεγαλούπολη 25.000 κατοίκων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για την Χερσόνησο της Κασσάνδρας. Ένας από τους παλαιότερους Δήμους του Νομού, που κάνει την εμφάνιση του σαν οικισμός από τον 16ο αιώνα, ενώ παίρνει το όνομα του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, αλλά και από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας που βρίσκεται χτισμένη στον ισθμό της Κασσάνδρας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κασσάνδρειας φαίνεται από νωρίς, αφού αποτελεί για χρόνια την έδρα της Μητρόπολης αλλά και την έδρα των υποπροξενείων της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ μετά το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, το 1821, συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους και αναπτύσει τη δυναμική του κέντρου. Κασσάνδρεια. Μια πόλη που απλώνει τα όρια της από τη Φούρκα μέχρι και τη Σάνη.
Μια πόλη που διαθέτει πολλές όμορφες ακρογιαλιές και συνδυάζει έντονα το πράσινο με το θαλασσί. Τα πλούσια σε βλάστηση δάση σε προδιαθέτουν με τις περιηγητικές διαδρομές, που υπάρχουν για ένα όμορφο περίπατο και σε οδηγούν σε όμορφες παραλίες, σαν αυτές στον Άι- Νικόλα, της Σίβηρης, στο Στεφάνι ή στη Κύψα. Οι καλά αναπτυγμένοι οικισμοί όπως είναι η Σίβηρη, η Ελάνη και η Σάνη προσφέρουν φιλοξενία, άνετη διαμονή και όλες τις υπηρεσίες που προϋποθέτει η σύγχρονη αντίληψη του τουρισμού. Το καλό και φρέσκο ψάρι της Σίβηρης, ο υγροβιότοπος της Κύψας, η δόμηση που σέβεται το περοβάλλον και η υποδομή για σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν σφραγίδα για την περιοχή. Κασσάνδρεια , πρωτεύουσα της χερσονήσου. Αποτελεί πνευματικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής και παίζει τον απαραίτητο για την περιοχή πρωταγωνιστικό ρόλο της.
Η καλή οργάνωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που μπορεί να έχει μια επαρχιακή πόλη, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, η ύπαρξη όλων των υποστηρικτικών δυνατοτήτων και μεθόδων με τη σύγχρονη και πλούσια οργάνωση φροντιστηρίων, το Δημοτικό Ωδείο, τη Φιλαρμονική του Δήμου, τα χορευτικά συγκροτήματα, με επιστέγασμα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Σίβηρης, που οργανώνει κάθε χρόνο το Συμβούλιο της Περιοχής στο ανοιχτό θέατρο της Σίβηρης, αποτελούν ότι καλύτερο, για να κάνουν πνευματικό κέντρο την πόλη.
Μια σύγχρονη αντίληψη και ένας άλλος τρόπος οργάνωσης της αγοράς, σε συνδυασμό με την πληθώρα των καταστημάτων που καλύπτουν όλες τις αγοραστικές ανάγκες του κοινού, μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηρίζουν την πόλη εμπορικό κέντρο. Ο απαραίτητος προσδιορισμός της αγοράς με την κατασκευή του πεζόδρομου, οι όμορφες βιτρίνες, τα πικάντικα ταβερνάκια, οι καλές τιμές και η διάθεση για εξυπηρέτηση, κάνουν τον επισκέπτη να περάσει όμορφες στιγμές, κάνοντας μια βόλτα στην αγορά. Απαραίτητο για μια περιοχή που γύρω της έχει 15 ανεπτυγμένους οικισμούς, είναι να υπάρχει διοίκηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών. Η ύπαρξη όλων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, ο Ο.Τ.Ε., το Ταχυδρομείο, το Κέντρο Υγείας που είναι έτοιμο να καλύψει τις πρώτες ανάγκες σε θέματα υγείας, η δυνατότητα επιλογής της Τράπεζας, η ύπαρξηι της Αστυνομίας που συντονίζει την ασφάλεια και την τάξη σε όλη την χερσόνησο και όλες οι υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες, δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα και απαίτηση του πολίτη.
Κρυοπηγή
Η κρυοπηγή βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε απόσταση 90 χλμ. απο την Θεσσαλονίκη. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά πευκόφυτου λόφου με θέα τον κόλπο της Κασσάνδρας. Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και η σημερινή Κρυοπηγή βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των αρχαίων πόλεων Νεάπολη και Φλέγκρα. Το άριστο κλίμα, ο συνδυασμός κατάφυτου βουνού και πεντακάθαρης θάλασσας (δύο γαλάζιες σημαίες το 1991) μαζί με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας καθιστούν την Κρυοπηγή το πιο αξιόλογο θέρετρο της περιοχής.
Οι δώδεκα (12) ξενοδοχειακές μονάδες με δύναμη χιλίων (1.000) δωματίων καθώς και το οργανωμένο κάμπινγ του ΕΟΤ και τα διακόσια πενήντα (250) επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια της περιοχής προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαμονή και δυνατότητα ποικίλων δραστηριοτήτων (θαλάσσια σπόρ, εκδρομές, τένις, ιππασία κλπ.). Στην Κρυοπηγή βρίσκεται το "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ" που είναι προσφορά του ζεύγους Dr. Erhart και Sofia Ziegler. Το κέντρο αυτό αποτελεί σημείο συνάντησης, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, παιδαγωγών απ' όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ να συνεργαστούν και να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τα συνέδρια που οργανώνει.
Με ορμητήριο την Κρυοπηγή ο επισκέπτης μπορεί να εκδράμει στο Άγιο Όρος, το σπήλαιο των Πετραλώνων, την Αρχαία Όλυνθο, την πατρίδα του Αριστοτέλη Στάγειρα, να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους κάνοντας κρουαζιέρα γύρω του ή και ψαρέωει στους ψαρότοπους της περιοχής. Τέλος ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στον τόπο παραγωγής τους, τα υψηλής ποιότητας φυσικά προϊόντα της περιοχής που είναι το μέλι, τα φρούτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (ΟΤΕ, Τράπεζες, Κέντρο Υγείας), καθώς και εστιατόρια, bar, ταβέρνες και καταστήματα λαϊκής τέχνης.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Για να εκπληρώσετε τις προσωπικές σας επιθυμίες, με ησυχία μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, επισκεφθείτε την Παραλία Διονυσίου, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από τα Νέα Μουδανιά, για αληθινές στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας.
Αφήστε το βλέμμα να χαθεί στο βάθος του ορίζοντα, προσπαθώντας να ξεχωρίσετε τη θάλασσα από τον ουρανό. Αφουγκραστείτε το κύμα γιατί είναι ο μόνος "θόρυβος" που θα σας ενοχλήσει στην παραλία Διονυσίου. Περπατήστε στον πεζόδρομο με τα ανθισμένα λουλούδια να δίνουν χρώμα, δίπλα στην ακτή.
Αν αυτό που ζητάτε για τις διακοπές σας είναι ησυχία, κοκτέιλ δίπλα στην παραλία, φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα και καθαρή θάλασσα σε μήκος χιλιομέτρων ο προορισμός σας ακούει στο όνομα Παραλία Διονυσίου.
Πευκοχώρι
Το Πευκοχώρι βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σε μία περιοχή που θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηρισθεί οικολογικός παράδεισος. Οι πρώτοι τουρίστες που άρχισαν ν αφτάνουν εδώ στις αρχές της δεκαετίας το '70, ενθουσιάστηκαν τόσο με τη μαγευτική φυσική ομορφιά και το ήπιο κλίμα, όσο και με τις καταπληκτικές παραλίες και το ξεχωριστό πνεύμα φιλοξενίας των κατοίκων. Από τότε, το Πευκοχώρι καθιερώθηκε σαν ένα από τα πιο αξιόλογα θέρετρα σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα , η περιοχή συνδυάζει τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό χρώμα. Για την άνετη διαμονή υπάρχουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στούντιο και διαμερίσματα. Υπάρχει πολύ καλή τοπική αγορά με μεγάλη ποικιλία καταστημάτων για όλες τις ανάγκες και τα γούστα, ενώ οι γραφικές ταβέρνες ή τα πολυτελή εστιατόρια με τις απίθανες γεύσεις τους και το θαυμάσιο ντόπιο κρασί, αποτελούν μεγάλο γαστρονομικό πειρασμό.
Η αρμονική συνύπαρξη της φύσης με το σχεδιασμό και την οργάνωση, προσφέρει στους επισκέπτες μια πλατιά γκάμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Το περπάτημα στο φρέσκο αέρα, μέσα στα αρώματα του δάσους ή τα σοκάκια του παλιού χωριού με τα νεοκλασικά κτίρια, τις τριανταφυλλιές και τις λεμονιές, είναι μια απολαυστική και ανανεωτική εμπειρία. Η ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά, το παιχνίδι στη θάλασσα, η άσκηση στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ή ένα δροσερό κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα, είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές ασχολίες που προσδίδουν στις διακοπές την αίσθηση της μοναδικότητας και της ξεκούρασης.
Το καλοκαίρι η περιοχή φιλοξενεί τους γνωστούς ιστοπλοϊκούς αγώνες ΙΤΕΝΒΑ, που ξεκινούν από την φυσική μαρίνα του Γλαρόκαβου. Από εδώ αναχωρούν κότερα και ιπτάμενα δελφίνια για τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ ενοικιάζονται και πλοιάρια για μικρές κρουαζιέρες. Πάνω απ'όλα όμως, αυτό που κάνει το Πευκοχώρι διαφορετικό είναι η νυχτερινή ζωή με τις άκρως δελεαστικές προτάσεις της. Έτσι λοιπόν, όταν ο ήλιος δύσει πίσω από τα βουνά, έχουν σειρά οι ρομαντικές γωνιές ή τα μπαρ και οι ντίσκο. Η μεγάλη ποικιλία σε μαγαζιά του είδους θα διασκεδάσει όλα τα γούστα με αξέχαστες βραδιές. Το Πευκοχώρι είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα σε όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν περάσει τις διακοπές τους όπως πραγματικά θα ήθελαν, την ευκαιρία να απολαύσουν την πλήρη έννοια των διακοπών, εκεί που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
Πολύχρονο
Στο χωριό Πολύχρονο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Κασσάνδρα και απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, αξίζει να διαθέσετε ένα πρωινό περπατώντας στην αμμουδιά, που εκτείνεται για επτά ολόκληρα χιλιόμετρα, απολαμβάνοντας παράλληλα την δροσερή θάλασσα της περιοχής. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τα θαλάσσια σπορ, κανό, ποδήλατο, jet-ski, που βρίσκονται στη διάθεση σας κατά μήκος της παραλίας.
Το συγκεκριμένο χωριό ξεχωρίζει σημαντικά για την ιστορία του καθώς συνεχώς γίνονται ανασκαφές που αποκαλύπτουν θησαυρούς της αρχαιότητας. Συγκεκριμένα μπορείτε να δείτε τον δασωμένο λοφίσκο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης, το αρχαίο νεκροταφείο και την πρωτοχριστιανική εκκλησία με τις μαρμάρινες κολόνες. Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την αγροτική και οικογενειακή ζωή των πρώτων κατοίκων. Εκεί θα δείτε αργαλειό και ό,τι έχει σχέση με την ύφανση, πατητήρι, κόσκινα κ.λ.π.
Μέσα στο χωριό αλλά και δίπλα στην πεζοδρομημένη παραλία θα βρείτε πολυτελή εστιατόρια με εξαιρετικό σέρβις, μπαράκια και ντισκοτέκ, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην περιοχή και πλήθος ενοικιαζομένων δωματίων με τη χαρακτηριστική μεσογειακή φιλοξενία. Επίσης είναι ευκαιρία να θαυμάσετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, που χτίστηκε το 1912μ.Χ, την πλατεία Του Χριστού, με την εκκλησία η Γέννηση Του Χριστού, η οποία χρονολογείται από το 1863μ.μΧ., το υπαίθριο ελαιοτριβείο με το πιεστήριο και το διαμορφωμένο παλιό πηγάδι.
Μια εκδρομή που επιβάλλεται να πραγματοποιήσετε, ειδικά οι φυσιολάτρες, αφορά την μοναδική, στη χερσόνησο Κασσάνδρα, λίμνη Μαυρόμπαρα, μόλις 3χλμ. από το Πολύχρονο προς το βουνό. Στον υδροβιότοπο αυτό αναπτύσσεται ένα ξεχωριστό είδος χελώνας, γνωστό ιδιαίτερα στο εξωτερικό ως χελώνα της Μαυρόμπαρας Χαλκιδικής. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε jeep safari, τα οποία διοργανώνονται από ξενοδοχεία του Πολύχρονου και προσφέρουν πλήρη ξενάγηση στην περιοχή.
Νέα Μουδανιά
Έλληνες πρόσφυγες, από τα παράλια της Προποντίδας, το 1922 μετά το Μικρασιατικό ξεριζωμό, αναζητώντας τόπο εγκατάστασης - ορμώμενοι από το συμβολισμό μιας άγκυρας στο γεωγραφικό χάρτη - περιέπλευσαν τα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής και αποβιβάστηκαν στην τοποθεσία "Καργί Λιμάνι" (απάνεμο λιμάνι).
Ένας φυσικός όρμος και μερικά κτίσματα ήταν το ερέθισμα για εγκατάσταση, κίνητρο για την ανάπτυξη της θαλασσινής ζωής και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι αρμονικές εναλλαγές των ελαιόφυτων λόφων και των πεδιάδων, της θάλασσας και της στεριάς, συνθέτουν εικόνες φυσικού τοπίου με σπάνια ομορφιά. Σ'αυτό τον τόπο οι πρόσφυγες, γνήσιοι απόγονοι των Ιώνων, άξιοι και τολμηροί έμποροι, εγκαταστάθηκαν το 1923 και δημιούργησαν ένα καινούργιο, ζωτικό και παραγωγικό χώρο. Ασχολήθηκαν με την αλιεία, την γεωργία, την αμπελουργία, το εμπόριο, τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του τόπου να είναι ραγδαία.
Ακόμη και στην ανάπτυξη του τουρισμού είχαν την πρωτιά, όταν στην υπόλοιπη Χαλκιδική δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή. Σήμερα, τα Ν.Μουδανιά (Δήμος με 4.500 κατοίκους) είναι μία σύγχρονη αναβαθμισμένη κωμόπολη, με αξιοποιημένη παραλία, καθαρή θάλασσα, ανεπτυγμένη αλιεία (η ιχθυόσκαλα της, μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου, διακινεί τόννους γαύρου, εντός και εκτός Ελλάδας).
Εμπορικό λιμάνι που συνέχεια επεκτείνετε και εκσυγχρονίζεται. Ανεπτυγμένη επίσης είναι η γεωργία, η ελαφρά βιομηχανία (κατασκευή σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων), μονάδα επεξεργασίας, και συσκευασίας ξηρών καρπών, μονάδα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρεάτων, μονάδα ελαιουργίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς (στην Ενωση Γεωργικών Συν/σμών).
 
Νέας Ποτίδαιας
Το βλέμμα μαγνητίζεται από τη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Τορωναίο κόλπο με τον Θερμαϊκό και η θέα πάνω από τη γέφυρα προκαλέι τον επισκέπτη να κάνει μια σύντομη έστω στάση. Η αίσθηση ότι η χερσόνησος Κασσάνδρας είναι ουσιαστικά ένα νησί, που τις "πύλες" του φρουρεί η γραφική πόλη της Νέας Ποτίδαιας, δεν αργεί να κατακλύσει τον επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη αυτή, η οποία είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν γνωστή ως "Πόρτες της Κασσάνδρας".
Στην εσωτερική πλευρά του δρόμου που χωρίζει την πόλη από τη διώρυγα βρίσκεται το Ιουστινιάνειο τείχος, από το οποίο σώζονται κυρίως τμήματα από την οχύρωση της εισόδου στη χερσόνησο. Το τείχος καταλήγει δυτικά στο λιμάνι και ο δυτικότερος πύργος του βρέχεται από τη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση, ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της πόλης, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Ταξιαρχών, χτισμένο το 1872, με υλικά από την αρχαία Ποτίδαια.
Η Νέα Ποτίδαια παρουσιάζει σήμερα πλέον μια αλλιώτικη εικόνα. Πεζοδρομημένη, με χώρους ποδηλασίας, κιόσκια, γεφύρια και μια παραλία δύο χιλιομέτρων στα ανατολικά της προσφέρεται για περιπάτους και βουτιές στη θάλασσα. Από την δυτική πλευρά της αν και η ακτή είναι απότομη λειτουργεί ιχθυόσκαλα και η μαρίνα είναι γεμάτη επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πλοιάρια. Το φρέσκο καλό ψάρι στην περιοχή είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και υπάρχουν πολυάριθμες τοπικές ταβέρνες με μαγευτική θέα στον ισθμό όπου μπορεί να το απολαύσει ο επισκέπτης. Οι ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα κάτω από το φάρο της Νέας Ποτίδαιας, που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας και έπειτα να δροσιστούν πίνοντας το ποτό τους σε κάποιο από τα μπαράκια της περιοχής που "αγκαλιάζονται" με τη θάλασσα, παρατηρώντας τα άστρα υπό τους ήχους μελωδικής μουσικής.
Νέα Σκιώνη
Η Νέα Σκιώνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας απέχοντας 110 χλμ περίπου απο τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε μια τοποθεσία σπανίου φυσικού κάλλους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδιάσει το θαλάσσιο κολύμπι με έναν περίπατο στο πευκόφυτο δάσος.
 
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη η Σκιώνη χτίστηκε από τους Πελληνείς της Πελοπονήσου κατά την επιστροφή τους από τον πόλεμο της Τροίας. Αργότερα οι Αθηναίοι εγκατέστησαν στην πόλη τους Πλαταιείς. Πρόδρομος του σημερινού χωριού της Σκιώνης αποτελεί το ορεινό χωριό Τσαπράνι, οι κάτοικοι του οποίου κατοίκησαν τη θαλάσσια περιοχή σταδιακά κατά τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μας.
Από το παλιό χωριό Τσαπράνι σήμερα σώζεται η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην οποία κάθε χρόνο γίνεται πανήγυρη με εντυπωσιακή συμμετοχή και προσύλωση στις παραδόσεις. Εκτός από το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος, αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης που είναι κτισμένη περίπου 2 χλμ. έξω από το χωριό και διακοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Αυτή η εκκλησία παραχωρήθηκε από το 1821 από τη Μονή του Φλαμουρίου Θεσσαλίας στο Πατριαρχείο, και κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζει με περισσή επισημότητα συγκεντρώνοντας πλήθους κόσμου.
Το λιμάνι του χωριού είναι το μεγαλύτερο της χερσονήσου όπου προσαράζουν πλήθος ψαροκάϊκα από όλο το Θερμαϊκό ακόμα και από τις βόρειες Σποράδες. Μια βόλτα στο λιμάνι που θα καταλήξει σε γεύμα με φρέσκα ψάρια σε κάποια ψαροταβέρνα. αποτελεί το δίχως άλλο μία πολύ ελκυστική πρόταση για τον επισκέπτη. Στην Νέα Σκιώνη υπάρχουν και λειτουργούν πλήθος από συγκροτήματα ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καταστήματα ειδών σουβενίρ, σούπερ μάρκετ, ταξί. Επίσης υπάρχει φαρμακείο και λιμενική υπηρεσία (τελωνείο). Ένα μέρος πραγματική επένδυση για να περάσετε μέρες αναψυχής και ξεκούρασης.
Nέα Φώκαια
Πόλος έλξης πολλών τουριστών, το χωριό έχει να επιδείξει μια μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, όμορφες παραλίες, καθαρότατη θάλασσα και μεγάλα πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά. Εχει περίπου 1.500 μόνιμους κατοίκους που την καλοκαιρινή περίοδο φθάνουν τους 10.000. Η τουριστική οργάνωση του χωριού βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κάμπινγκ και διασκέδαση.Τα παραδοσιακά καφενεία είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στις ακρογιαλιές και στην ανεπτυγμένη γενικά περιοχή μπορεί να προσθέσει κανείς και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Ο Βυζαντινός Πύργος, θαυμάσια διατηρημένος, που χτίστηκε το 1407 για την ασφάλεια της μονής, και το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, ένας λαξευτός διάδρομος μέσα σε βράχο, που καταλήγει σε υπόγειο θάλαμο, συνθέτουν τον ιστορικό χαρακτήρα του χωριού.
Τοπικές γιορτές: Πανήγυρις στις 29 Ιουνίου των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Φημισμένα τοπικά προiοντα: Ψάρια, κηπευτικά, μέλι.
Οδική συγκοινωνία: Υπάρχει υπεραστικό λεωφορείο, από και προς Θεσσαλονίκη, κάθε μια ώρα.
Νέα Φλογητά
Τα Νέα Φλογητά δημιουργήθηκαν το 1923 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και έχουν πληθυσμό 1.200 περίπου κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα. Βρίσκεται 52 χλμ μακριά από τη Θεσσαλονίκη και 12 χλμ από τα Νέα Μουδανιά, το εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής. Ξενοδοχεία και πληθώρα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων, προσφέρονται για την άνετη διαμονή αυτών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στα Νέα Φλογητά.
Δίπλα στην παραλία, υπάρχουν πολύχρωμοι πεζόδρομοι για τους περιπάτους σας καθώς και ταβέρνες, cafes, bars και night clubs που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις όσον αφορά τη διασκέδαση σας. Η τοπικά αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και σύγχρονων προϊόντων.
Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Χαλκιδική. Τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και διάφορες εκδρομές διοργανώνονται καθημερινά. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι και πάντα σε υποδέχονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, και όποιος περάσει τις διακοπές του στα Νέα Φλογητά, σίγουρα θα θέλει να επισκεφτεί ξανά τη περιοχή.
Χανιώτη
Η Χανιώτη είναι ένα μικρό και πολύ γραφικό χωριό της Χαλκιδικής, που βρίσκετε στο πρώτο πόδι της χερσονήσου, μόλις 60 λεπτά οδήγησης από την Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας κάποιος στην Χανιώτη, θα αιχμαλωτιστεί αμέσως απο αυτόν τον μικρό γραφικό παράδεισο, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ικανοποιήσει και τον ποιό απαιτητικό επισκέπτη, και να εγγυηθεί ξεκούραστη και αλησμόνητη διαμονή. Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν κάθε οικογένεια, καθώς και bar - clubs που προσφέρουν νυχτερινή διασκέδαση για όλες τις ηλικίες.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το χωριό ή την περιοχή γύρω απο αυτό, νοικιάζοντας κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Την ημέρα το χωριό είναι εξίσου ενδιαφέρων, όπου κανείς μπορεί να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ στην παραλία, να περπατήσει στην αγορά ή να ξεκουραστεί σε κάποιο απο τα γραφικά του πάρκα.
Ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος, Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην Κασσάνδρα. Χρειάζεται μόνο μισή ώρα οδήγηση για να φτάσει κανείς στα Ν. Μουδανιά και απο εκεί άλλα τριάντα λεπτά για την Χανιώτη. Βρισκόμενο κοντά στην Θεσσαλονίκη, στον νομό της Χαλκιδικής, το μικρό χωριό της Χανιώτης είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που προσφέρει τις ανέσεις ενός κοσμοπολίτικου κέντρου, και χαρακτηρίζεται από τη καθαρή - γαλανή θάλασσα, την καταπράσινη φύση που την περιτριγυρίζει, τους φιλόξενους κατοίκους της και τις αξέχαστες νύχτες της.

Γνωρίστε εδώ το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Άθυτος ή Άφυτος

Το πετρόχτιστο "μπαλκόνι" της Χαλκιδικής, η Άθυτος ή Άφυτος, κόβει την ανάσα με τη μαγευτική θέα που προσφέρει στον Τορωναίο κόλπο και αφήνει άναυδους τους επισκέπτες με την αρμονική πολυχρωμία θάλασσας, ουρανού και φύσης.Η Άθυτος (Άφυτος) είναι για κάθε αρχιτέκτονα το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, καθώς συνδυάζει άψογα τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια, παρατηρώντας τον παραδοσιακό οικισμό με τα χαρακτηριστικά δείγματα της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, νιώθει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στις αρχές του αιώνα.

Σπίτια χτισμένα από πλίθια, με πέτρα που έφεραν οι Αρβανίτες, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους έχτισαν το χωριό στις αρχές του 19ου αιώνα, η κεντρική πλατεία με το ναό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 1858 και είναι ο μόνος στη Χαλκιδική του τύπου "βασιλική με τρούλο", τα αρχοντικά σπίτια του Κατσάνη (1860), του ζωγράφου Παραλή και του Αθανασιάδη (1898), ακόμη και το κοινοτικό κτίριο- αρχοντικό του Αλετρά αξίζουν μια βαθύτερη προσέγγιση, ένα πιο επεξεργαστικό βλέμμα.

Καλλιθέα

Μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της όμορφης χερσονήσου της Κασσάνδρας, όπου τα πεύκα στολίζουν την χρυσή αμμουδιά στην παραλία, η Καλλιθέα αποτελεί σύγχρονο εμπορικό και κοσμικό θέρετρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλα ξενοδοχειακά συγροτήματα και παραδοσιακούς ξενώνες.

Η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες,οι οποίοι έρχονται να απολαύσουν υπέροχες παραλίες και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα των οποίων περιλαμβάνουν το ιερό Δωρικού ρυθμού του Αμμωνα Δία, το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών, και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για μονοήμερες εκδρομές σ'ολόκληρη τη χερσόνησο, ιδίως για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του τόπου, να ζήσουν στο ρυθμό των παραδοσιακών και απομακρυσμένων χωριών του, και να δούν από κοντά ορισμένα από τα διαχρονικά μέρη της χώρας μας.

Διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή για ευχάριστες και διασκεδαστικές διακοπές σε συνδυασμό με τη μοναδική φυσική και ιστορική κληρονομιά, καθώς και μια εντυπωσιακή νυχτερινή ζωή, η Καλλιθέα είναι σε θέση να ικανοποιήση και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Kασσάνδρεια

 Κασσάνδρεια, πόλη 3.500 κατοίκων που τη θερινή περίοδο με τους οικισμούς γινεται μια μεγαλούπολη 25.000 κατοίκων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για την Χερσόνησο της Κασσάνδρας. Ένας από τους παλαιότερους Δήμους του Νομού, που κάνει την εμφάνιση του σαν οικισμός από τον 16ο αιώνα, ενώ παίρνει το όνομα του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, αλλά και από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας που βρίσκεται χτισμένη στον ισθμό της Κασσάνδρας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κασσάνδρειας φαίνεται από νωρίς, αφού αποτελεί για χρόνια την έδρα της Μητρόπολης αλλά και την έδρα των υποπροξενείων της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ μετά το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, το 1821, συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους και αναπτύσει τη δυναμική του κέντρου. Κασσάνδρεια. Μια πόλη που απλώνει τα όρια της από τη Φούρκα μέχρι και τη Σάνη.

Μια πόλη που διαθέτει πολλές όμορφες ακρογιαλιές και συνδυάζει έντονα το πράσινο με το θαλασσί. Τα πλούσια σε βλάστηση δάση σε προδιαθέτουν με τις περιηγητικές διαδρομές, που υπάρχουν για ένα όμορφο περίπατο και σε οδηγούν σε όμορφες παραλίες, σαν αυτές στον Άι- Νικόλα, της Σίβηρης, στο Στεφάνι ή στη Κύψα.

Οι καλά αναπτυγμένοι οικισμοί όπως είναι η Σίβηρη, η Ελάνη και η Σάνη προσφέρουν φιλοξενία, άνετη διαμονή και όλες τις υπηρεσίες που προϋποθέτει η σύγχρονη αντίληψη του τουρισμού. Το καλό και φρέσκο ψάρι της Σίβηρης, ο υγροβιότοπος της Κύψας, η δόμηση που σέβεται το περοβάλλον και η υποδομή για σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν σφραγίδα για την περιοχή. Κασσάνδρεια , πρωτεύουσα της χερσονήσου. Αποτελεί πνευματικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής και παίζει τον απαραίτητο για την περιοχή πρωταγωνιστικό ρόλο της.

Η καλή οργάνωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που μπορεί να έχει μια επαρχιακή πόλη, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, η ύπαρξη όλων των υποστηρικτικών δυνατοτήτων και μεθόδων με τη σύγχρονη και πλούσια οργάνωση φροντιστηρίων, το Δημοτικό Ωδείο, τη Φιλαρμονική του Δήμου, τα χορευτικά συγκροτήματα, με επιστέγασμα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Σίβηρης, που οργανώνει κάθε χρόνο το Συμβούλιο της Περιοχής στο ανοιχτό θέατρο της Σίβηρης, αποτελούν ότι καλύτερο, για να κάνουν πνευματικό κέντρο την πόλη.

Μια σύγχρονη αντίληψη και ένας άλλος τρόπος οργάνωσης της αγοράς, σε συνδυασμό με την πληθώρα των καταστημάτων που καλύπτουν όλες τις αγοραστικές ανάγκες του κοινού, μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηρίζουν την πόλη εμπορικό κέντρο. Ο απαραίτητος προσδιορισμός της αγοράς με την κατασκευή του πεζόδρομου, οι όμορφες βιτρίνες, τα πικάντικα ταβερνάκια, οι καλές τιμές και η διάθεση για εξυπηρέτηση, κάνουν τον επισκέπτη να περάσει όμορφες στιγμές, κάνοντας μια βόλτα στην αγορά.

Απαραίτητο για μια περιοχή που γύρω της έχει 15 ανεπτυγμένους οικισμούς, είναι να υπάρχει διοίκηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών. Η ύπαρξη όλων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, ο Ο.Τ.Ε., το Ταχυδρομείο, το Κέντρο Υγείας που είναι έτοιμο να καλύψει τις πρώτες ανάγκες σε θέματα υγείας, η δυνατότητα επιλογής της Τράπεζας, η ύπαρξηι της Αστυνομίας που συντονίζει την ασφάλεια και την τάξη σε όλη την χερσόνησο και όλες οι υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες, δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα και απαίτηση του πολίτη.

Κρυοπηγή

 Η κρυοπηγή βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε απόσταση 90 χλμ. απο την Θεσσαλονίκη. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά πευκόφυτου λόφου με θέα τον κόλπο της Κασσάνδρας. Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και η σημερινή Κρυοπηγή βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των αρχαίων πόλεων Νεάπολη και Φλέγκρα. Το άριστο κλίμα, ο συνδυασμός κατάφυτου βουνού και πεντακάθαρης θάλασσας (δύο γαλάζιες σημαίες το 1991) μαζί με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας καθιστούν την Κρυοπηγή το πιο αξιόλογο θέρετρο της περιοχής.

Οι δώδεκα (12) ξενοδοχειακές μονάδες με δύναμη χιλίων (1.000) δωματίων καθώς και το οργανωμένο κάμπινγ του ΕΟΤ και τα διακόσια πενήντα (250) επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια της περιοχής προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαμονή και δυνατότητα ποικίλων δραστηριοτήτων (θαλάσσια σπόρ, εκδρομές, τένις, ιππασία κλπ.). Στην Κρυοπηγή βρίσκεται το "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ" που είναι προσφορά του ζεύγους Dr. Erhart και Sofia Ziegler. Το κέντρο αυτό αποτελεί σημείο συνάντησης, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, παιδαγωγών απ' όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ να συνεργαστούν και να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τα συνέδρια που οργανώνει.

Με ορμητήριο την Κρυοπηγή ο επισκέπτης μπορεί να εκδράμει στο Άγιο Όρος, το σπήλαιο των Πετραλώνων, την Αρχαία Όλυνθο, την πατρίδα του Αριστοτέλη Στάγειρα, να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους κάνοντας κρουαζιέρα γύρω του ή και ψαρέωει στους ψαρότοπους της περιοχής.

Τέλος ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στον τόπο παραγωγής τους, τα υψηλής ποιότητας φυσικά προϊόντα της περιοχής που είναι το μέλι, τα φρούτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (ΟΤΕ, Τράπεζες, Κέντρο Υγείας), καθώς και εστιατόρια, bar, ταβέρνες και καταστήματα λαϊκής τέχνης.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

 Για να εκπληρώσετε τις προσωπικές σας επιθυμίες, με ησυχία μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, επισκεφθείτε την Παραλία Διονυσίου, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από τα Νέα Μουδανιά, για αληθινές στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας.Αφήστε το βλέμμα να χαθεί στο βάθος του ορίζοντα, προσπαθώντας να ξεχωρίσετε τη θάλασσα από τον ουρανό.

Αφουγκραστείτε το κύμα γιατί είναι ο μόνος "θόρυβος" που θα σας ενοχλήσει στην παραλία Διονυσίου. Περπατήστε στον πεζόδρομο με τα ανθισμένα λουλούδια να δίνουν χρώμα, δίπλα στην ακτή.Αν αυτό που ζητάτε για τις διακοπές σας είναι ησυχία, κοκτέιλ δίπλα στην παραλία, φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα και καθαρή θάλασσα σε μήκος χιλιομέτρων ο προορισμός σας ακούει στο όνομα Παραλία Διονυσίου.

Πευκοχώρι

 Το Πευκοχώρι βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σε μία περιοχή που θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηρισθεί οικολογικός παράδεισος. Οι πρώτοι τουρίστες που άρχισαν ν αφτάνουν εδώ στις αρχές της δεκαετίας το '70, ενθουσιάστηκαν τόσο με τη μαγευτική φυσική ομορφιά και το ήπιο κλίμα, όσο και με τις καταπληκτικές παραλίες και το ξεχωριστό πνεύμα φιλοξενίας των κατοίκων. Από τότε, το Πευκοχώρι καθιερώθηκε σαν ένα από τα πιο αξιόλογα θέρετρα σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα , η περιοχή συνδυάζει τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό χρώμα. Για την άνετη διαμονή υπάρχουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στούντιο και διαμερίσματα. Υπάρχει πολύ καλή τοπική αγορά με μεγάλη ποικιλία καταστημάτων για όλες τις ανάγκες και τα γούστα, ενώ οι γραφικές ταβέρνες ή τα πολυτελή εστιατόρια με τις απίθανες γεύσεις τους και το θαυμάσιο ντόπιο κρασί, αποτελούν μεγάλο γαστρονομικό πειρασμό.

Η αρμονική συνύπαρξη της φύσης με το σχεδιασμό και την οργάνωση, προσφέρει στους επισκέπτες μια πλατιά γκάμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Το περπάτημα στο φρέσκο αέρα, μέσα στα αρώματα του δάσους ή τα σοκάκια του παλιού χωριού με τα νεοκλασικά κτίρια, τις τριανταφυλλιές και τις λεμονιές, είναι μια απολαυστική και ανανεωτική εμπειρία. Η ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά, το παιχνίδι στη θάλασσα, η άσκηση στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ή ένα δροσερό κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα, είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές ασχολίες που προσδίδουν στις διακοπές την αίσθηση της μοναδικότητας και της ξεκούρασης.

Το καλοκαίρι η περιοχή φιλοξενεί τους γνωστούς ιστοπλοϊκούς αγώνες ΙΤΕΝΒΑ, που ξεκινούν από την φυσική μαρίνα του Γλαρόκαβου. Από εδώ αναχωρούν κότερα και ιπτάμενα δελφίνια για τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ ενοικιάζονται και πλοιάρια για μικρές κρουαζιέρες. Πάνω απ'όλα όμως, αυτό που κάνει το Πευκοχώρι διαφορετικό είναι η νυχτερινή ζωή με τις άκρως δελεαστικές προτάσεις της. Έτσι λοιπόν, όταν ο ήλιος δύσει πίσω από τα βουνά, έχουν σειρά οι ρομαντικές γωνιές ή τα μπαρ και οι ντίσκο. Η μεγάλη ποικιλία σε μαγαζιά του είδους θα διασκεδάσει όλα τα γούστα με αξέχαστες βραδιές.

Το Πευκοχώρι είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα σε όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν περάσει τις διακοπές τους όπως πραγματικά θα ήθελαν, την ευκαιρία να απολαύσουν την πλήρη έννοια των διακοπών, εκεί που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

Πολύχρονο

Στο χωριό Πολύχρονο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Κασσάνδρα και απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, αξίζει να διαθέσετε ένα πρωινό περπατώντας στην αμμουδιά, που εκτείνεται για επτά ολόκληρα χιλιόμετρα, απολαμβάνοντας παράλληλα την δροσερή θάλασσα της περιοχής.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τα θαλάσσια σπορ, κανό, ποδήλατο, jet-ski, που βρίσκονται στη διάθεση σας κατά μήκος της παραλίας.Το συγκεκριμένο χωριό ξεχωρίζει σημαντικά για την ιστορία του καθώς συνεχώς γίνονται ανασκαφές που αποκαλύπτουν θησαυρούς της αρχαιότητας. Συγκεκριμένα μπορείτε να δείτε τον δασωμένο λοφίσκο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης, το αρχαίο νεκροταφείο και την πρωτοχριστιανική εκκλησία με τις μαρμάρινες κολόνες.

Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την αγροτική και οικογενειακή ζωή των πρώτων κατοίκων. Εκεί θα δείτε αργαλειό και ό,τι έχει σχέση με την ύφανση, πατητήρι, κόσκινα κ.λ.π.Μέσα στο χωριό αλλά και δίπλα στην πεζοδρομημένη παραλία θα βρείτε πολυτελή εστιατόρια με εξαιρετικό σέρβις, μπαράκια και ντισκοτέκ, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην περιοχή και πλήθος ενοικιαζομένων δωματίων με τη χαρακτηριστική μεσογειακή φιλοξενία.

Επίσης είναι ευκαιρία να θαυμάσετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, που χτίστηκε το 1912μ.Χ, την πλατεία Του Χριστού, με την εκκλησία η Γέννηση Του Χριστού, η οποία χρονολογείται από το 1863μ.μΧ., το υπαίθριο ελαιοτριβείο με το πιεστήριο και το διαμορφωμένο παλιό πηγάδι.Μια εκδρομή που επιβάλλεται να πραγματοποιήσετε, ειδικά οι φυσιολάτρες, αφορά την μοναδική, στη χερσόνησο Κασσάνδρα, λίμνη Μαυρόμπαρα, μόλις 3χλμ. από το Πολύχρονο προς το βουνό. Στον υδροβιότοπο αυτό αναπτύσσεται ένα ξεχωριστό είδος χελώνας, γνωστό ιδιαίτερα στο εξωτερικό ως χελώνα της Μαυρόμπαρας Χαλκιδικής.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε jeep safari, τα οποία διοργανώνονται από ξενοδοχεία του Πολύχρονου και προσφέρουν πλήρη ξενάγηση στην περιοχή.

Νέα Μουδανιά

 Έλληνες πρόσφυγες, από τα παράλια της Προποντίδας, το 1922 μετά το Μικρασιατικό ξεριζωμό, αναζητώντας τόπο εγκατάστασης - ορμώμενοι από το συμβολισμό μιας άγκυρας στο γεωγραφικό χάρτη - περιέπλευσαν τα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής και αποβιβάστηκαν στην τοποθεσία "Καργί Λιμάνι" (απάνεμο λιμάνι).

Ένας φυσικός όρμος και μερικά κτίσματα ήταν το ερέθισμα για εγκατάσταση, κίνητρο για την ανάπτυξη της θαλασσινής ζωής και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι αρμονικές εναλλαγές των ελαιόφυτων λόφων και των πεδιάδων, της θάλασσας και της στεριάς, συνθέτουν εικόνες φυσικού τοπίου με σπάνια ομορφιά.

Σ'αυτό τον τόπο οι πρόσφυγες, γνήσιοι απόγονοι των Ιώνων, άξιοι και τολμηροί έμποροι, εγκαταστάθηκαν το 1923 και δημιούργησαν ένα καινούργιο, ζωτικό και παραγωγικό χώρο. Ασχολήθηκαν με την αλιεία, την γεωργία, την αμπελουργία, το εμπόριο, τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του τόπου να είναι ραγδαία.

Ακόμη και στην ανάπτυξη του τουρισμού είχαν την πρωτιά, όταν στην υπόλοιπη Χαλκιδική δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή. Σήμερα, τα Ν.Μουδανιά (Δήμος με 4.500 κατοίκους) είναι μία σύγχρονη αναβαθμισμένη κωμόπολη, με αξιοποιημένη παραλία, καθαρή θάλασσα, ανεπτυγμένη αλιεία (η ιχθυόσκαλα της, μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου, διακινεί τόννους γαύρου, εντός και εκτός Ελλάδας).

Εμπορικό λιμάνι που συνέχεια επεκτείνετε και εκσυγχρονίζεται. Ανεπτυγμένη επίσης είναι η γεωργία, η ελαφρά βιομηχανία (κατασκευή σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων), μονάδα επεξεργασίας, και συσκευασίας ξηρών καρπών, μονάδα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρεάτων, μονάδα ελαιουργίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς (στην Ενωση Γεωργικών Συν/σμών).

Νέας Ποτίδαιας

 Το βλέμμα μαγνητίζεται από τη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Τορωναίο κόλπο με τον Θερμαϊκό και η θέα πάνω από τη γέφυρα προκαλέι τον επισκέπτη να κάνει μια σύντομη έστω στάση. Η αίσθηση ότι η χερσόνησος Κασσάνδρας είναι ουσιαστικά ένα νησί, που τις "πύλες" του φρουρεί η γραφική πόλη της Νέας Ποτίδαιας, δεν αργεί να κατακλύσει τον επισκέπτη.

Δεν είναι τυχαίο που η πόλη αυτή, η οποία είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν γνωστή ως "Πόρτες της Κασσάνδρας".Στην εσωτερική πλευρά του δρόμου που χωρίζει την πόλη από τη διώρυγα βρίσκεται το Ιουστινιάνειο τείχος, από το οποίο σώζονται κυρίως τμήματα από την οχύρωση της εισόδου στη χερσόνησο.

Το τείχος καταλήγει δυτικά στο λιμάνι και ο δυτικότερος πύργος του βρέχεται από τη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση, ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της πόλης, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Ταξιαρχών, χτισμένο το 1872, με υλικά από την αρχαία Ποτίδαια.

Η Νέα Ποτίδαια παρουσιάζει σήμερα πλέον μια αλλιώτικη εικόνα. Πεζοδρομημένη, με χώρους ποδηλασίας, κιόσκια, γεφύρια και μια παραλία δύο χιλιομέτρων στα ανατολικά της προσφέρεται για περιπάτους και βουτιές στη θάλασσα. Από την δυτική πλευρά της αν και η ακτή είναι απότομη λειτουργεί ιχθυόσκαλα και η μαρίνα είναι γεμάτη επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πλοιάρια.

Το φρέσκο καλό ψάρι στην περιοχή είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και υπάρχουν πολυάριθμες τοπικές ταβέρνες με μαγευτική θέα στον ισθμό όπου μπορεί να το απολαύσει ο επισκέπτης.

Οι ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα κάτω από το φάρο της Νέας Ποτίδαιας, που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας και έπειτα να δροσιστούν πίνοντας το ποτό τους σε κάποιο από τα μπαράκια της περιοχής που "αγκαλιάζονται" με τη θάλασσα, παρατηρώντας τα άστρα υπό τους ήχους μελωδικής μουσικής.

Νέα Σκιώνη

 Η Νέα Σκιώνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας απέχοντας 110 χλμ περίπου απο τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε μια τοποθεσία σπανίου φυσικού κάλλους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδιάσει το θαλάσσιο κολύμπι με έναν περίπατο στο πευκόφυτο δάσος. 

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη η Σκιώνη χτίστηκε από τους Πελληνείς της Πελοπονήσου κατά την επιστροφή τους από τον πόλεμο της Τροίας. Αργότερα οι Αθηναίοι εγκατέστησαν στην πόλη τους Πλαταιείς. Πρόδρομος του σημερινού χωριού της Σκιώνης αποτελεί το ορεινό χωριό Τσαπράνι, οι κάτοικοι του οποίου κατοίκησαν τη θαλάσσια περιοχή σταδιακά κατά τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μας.

Από το παλιό χωριό Τσαπράνι σήμερα σώζεται η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην οποία κάθε χρόνο γίνεται πανήγυρη με εντυπωσιακή συμμετοχή και προσύλωση στις παραδόσεις. Εκτός από το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος, αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης που είναι κτισμένη περίπου 2 χλμ. έξω από το χωριό και διακοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Αυτή η εκκλησία παραχωρήθηκε από το 1821 από τη Μονή του Φλαμουρίου Θεσσαλίας στο Πατριαρχείο, και κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζει με περισσή επισημότητα συγκεντρώνοντας πλήθους κόσμου.

Το λιμάνι του χωριού είναι το μεγαλύτερο της χερσονήσου όπου προσαράζουν πλήθος ψαροκάϊκα από όλο το Θερμαϊκό ακόμα και από τις βόρειες Σποράδες. Μια βόλτα στο λιμάνι που θα καταλήξει σε γεύμα με φρέσκα ψάρια σε κάποια ψαροταβέρνα. αποτελεί το δίχως άλλο μία πολύ ελκυστική πρόταση για τον επισκέπτη.

Στην Νέα Σκιώνη υπάρχουν και λειτουργούν πλήθος από συγκροτήματα ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καταστήματα ειδών σουβενίρ, σούπερ μάρκετ, ταξί. Επίσης υπάρχει φαρμακείο και λιμενική υπηρεσία (τελωνείο). Ένα μέρος πραγματική επένδυση για να περάσετε μέρες αναψυχής και ξεκούρασης.

Nέα Φώκαια

 Πόλος έλξης πολλών τουριστών, το χωριό έχει να επιδείξει μια μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, όμορφες παραλίες, καθαρότατη θάλασσα και μεγάλα πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά. Εχει περίπου 1.500 μόνιμους κατοίκους που την καλοκαιρινή περίοδο φθάνουν τους 10.000. Η τουριστική οργάνωση του χωριού βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κάμπινγκ και διασκέδαση.

Τα παραδοσιακά καφενεία είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στις ακρογιαλιές και στην ανεπτυγμένη γενικά περιοχή μπορεί να προσθέσει κανείς και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.Ο Βυζαντινός Πύργος, θαυμάσια διατηρημένος, που χτίστηκε το 1407 για την ασφάλεια της μονής, και το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, ένας λαξευτός διάδρομος μέσα σε βράχο, που καταλήγει σε υπόγειο θάλαμο, συνθέτουν τον ιστορικό χαρακτήρα του χωριού.

Τοπικές γιορτές: Πανήγυρις στις 29 Ιουνίου των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Φημισμένα τοπικά προiοντα: Ψάρια, κηπευτικά, μέλι.

Οδική συγκοινωνία: Υπάρχει υπεραστικό λεωφορείο, από και προς Θεσσαλονίκη, κάθε μια ώρα.

Νέα Φλογητά

Τα Νέα Φλογητά δημιουργήθηκαν το 1923 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και έχουν πληθυσμό 1.200 περίπου κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα.

Βρίσκεται 52 χλμ μακριά από τη Θεσσαλονίκη και 12 χλμ από τα Νέα Μουδανιά, το εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής. Ξενοδοχεία και πληθώρα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων, προσφέρονται για την άνετη διαμονή αυτών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους εδώ.

Δίπλα στην παραλία, υπάρχουν πολύχρωμοι πεζόδρομοι για τους περιπάτους σας καθώς και ταβέρνες, cafes, bars και night clubs που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις όσον αφορά τη διασκέδαση σας. Η τοπικά αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και σύγχρονων προϊόντων.

Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Χαλκιδική. Τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και διάφορες εκδρομές διοργανώνονται καθημερινά. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι και πάντα σε υποδέχονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, και όποιος περάσει τις διακοπές του στα Νέα Φλογητά, σίγουρα θα θέλει να επισκεφτεί ξανά τη περιοχή.

Χανιώτη

 Η Χανιώτη είναι ένα μικρό και πολύ γραφικό χωριό της Χαλκιδικής, που βρίσκετε στο πρώτο πόδι της χερσονήσου, μόλις 60 λεπτά οδήγησης από την Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας κάποιος στην Χανιώτη, θα αιχμαλωτιστεί αμέσως απο αυτόν τον μικρό γραφικό παράδεισο, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ικανοποιήσει και τον ποιό απαιτητικό επισκέπτη, και να εγγυηθεί ξεκούραστη και αλησμόνητη διαμονή.

Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν κάθε οικογένεια, καθώς και bar - clubs που προσφέρουν νυχτερινή διασκέδαση για όλες τις ηλικίες.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το χωριό ή την περιοχή γύρω απο αυτό, νοικιάζοντας κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Την ημέρα το χωριό είναι εξίσου ενδιαφέρων, όπου κανείς μπορεί να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ στην παραλία, να περπατήσει στην αγορά ή να ξεκουραστεί σε κάποιο απο τα γραφικά του πάρκα.

Ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος, Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην Κασσάνδρα. Χρειάζεται μόνο μισή ώρα οδήγηση για να φτάσει κανείς στα Ν. Μουδανιά και απο εκεί άλλα τριάντα λεπτά για την Χανιώτη.

Βρισκόμενο κοντά στην Θεσσαλονίκη, στον νομό της Χαλκιδικής, το μικρό χωριό της Χανιώτης είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που προσφέρει τις ανέσεις ενός κοσμοπολίτικου κέντρου, και χαρακτηρίζεται από τη καθαρή - γαλανή θάλασσα, την καταπράσινη φύση που την περιτριγυρίζει, τους φιλόξενους κατοίκους της και τις αξέχαστες νύχτες της.

ΠΗΓΗ : svouranews.gr