Εξοπλισμός camping – Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου

Εξοπλισμός camping – Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου

Σκηνή

Ξεκινάμε από τα βασικά, από την επιλογή σκηνής camping. Το σπίτι σου, δηλαδή, για όσες μέρες διαρκέσουν οι διακοπές σου.

Κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι:
    Τι budget διαθέτεις;
    Πόσα άτομα θα μείνετε;
    Σκοπεύεις να τη χρησιμοποιείς και το χειμώνα ή έστω το φθινόπωρο;
    Θα κάνεις πεζοπορία με τη σκηνή στο σακίδιο;

Καλό είναι να συνυπολογίσεις όλα τα παραπάνω, έχοντας πάντα κατά νου ότι η σκηνή είναι μία επένδυση την οποία αν επιλέξεις προσεκτικά και τη φροντίζεις, μπορεί να συνεχίσει να σου αποδίδει για πολλά χρόνια.

Υπνόσακος

Μπορεί να μη σε προβληματίζει ιδιαίτερα η αγορά υπνόσακου τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.

Ο υπνόσακος, το sleeping bag δηλαδή, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος και να σε προστατέψει από το κρύο ή να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου και να σε κάνει να σκας από τη ζέστη.

   Για αρχή πρέπει να πάρεις το σωστό μέγεθος για σένα. Οι υπνόσακοι έχουν διάφορα μεγέθη, οπότε ανάλογα με το ύψος σου, διαλέγεις το κατάλληλο ώστε να χωράς ολόκληρος μέσα του.
    Οι υπνόσακοι είναι γεμισμένοι είτε με πούπουλα είτε με συνθετικά υλικά.
    Οι υπνόσακοι χωρίζονται σε Καλοκαιρινούς, 2 εποχών, 3 εποχών και Χειμερινούς.

Υπόστρωμα

Αυτό που θα σε χωρίζει μεταξύ πάτου σκηνής και υπνόσακου (sleeping bag) είναι το υπόστρωμα.

Οι επιλογές είναι οι εξής 3, με σειρά σκληρότητας:

    Υπόστρωμα από απλό αφρώδες υλικό. Ενδείκνυται για έμπειρους campers και για όσους είναι συνηθισμένοι στη ζωή στην ύπαιθρο.

    Αυτοφούσκωτο υπόστρωμα. Πρόκειται για μία εξέλιξη του απλού υποστρώματος. Έχει βαλβίδα την οποία μόλις ανοίξεις, επιτρέπει στο υπόστρωμα να γεμίσει αέρα και έτσι δημιουργεί επιπλέον άνεση.

    Φουσκωτό Στρώμα. Μιλάμε για την πιο άνετη επιλογή που έχεις για ύπνο σε camping. Θα ξεχάσεις ότι είσαι σε camping και θα νομίζεις ότι κοιμάσαι σπίτι σου,χρειάζεσαι τρόμπα για να φουσκώσει το στρώμα.

Φακός

Έχεις φύγει για το camping απογευματάκι μετά τη δουλειά. Φτάνεις βράδυ. Προσπαθείς να δεις πως στο καλό στήνεται η σκηνή αλλά φως πουθενά. Η λύση έρχεται από το φακό ή ακόμα καλύτερα από το φακό κεφάλης!

Μπορεί να νομίζεις ότι οι φακοί κεφαλής είναι μόνο για ανθρακωρύχους ή μακρινούς ξαδέλφους του Indiana Jones, όμως πραγματικά μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι.
Οι led φακοί κεφαλής είναι μονόδρομος.

Σακίδιο ορειβασίας

Δε θέλεις να σε δείχνουν με το δάχτυλο που πήγες με trolley στο camping. Απλά, δε θέλεις.

Για αυτό, έχε ένα σακίδιο ορειβασίας με την κατάλληλη χωρητικότητα, άνετο για την πλάτη σου και εύκολο στη μεταφορά.

Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές, ανάλογα με:

    Το budget που θέλεις να ξοδέψεις.
    Τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει.

Φορητό ψυγείο

Πραγματικά, η ύπαρξη κρύου νερού, αναψυκτικών ή ποτών μπορεί να σου καθορίσει το πως θα περάσεις.

Ένα, φαινομενικά απλό, πλαστικό φορητό ψυγείο μπορεί να διατηρήσει δροσερές έως κρύες τις μπύρες σου για αρκετές ώρες. Φρόντισε να έχεις προμηθευτεί παγοκύστες που παγώνουν σε κατάψυξη, ενώ αν θέλεις να χρησιμοποιείς πάγο πρόσεχε το ψυγείο που θα πάρεις να έχει βρυσάκι, ώστε από εκεί να αδειάζεις τα νερά που θα δημιουργούνται όταν λιώνει ο πάγος.

Για τους πιο έμπειρους υπάρχουν και ηλεκτρικά ψυγεία που δουλεύουν με ρεύμα από την παροχή του αυτοκινήτου, ενώ για εκείνους που είναι «επαγγελματίες» campers υπάρχουν και φορητά ψυγεία υγραερίου.

Έπιπλα camping

Μεγάλη προσοχή! Εδώ μπορεί αν ξεφύγετε και να κουβαλήσετε όλο σας το βιός. Κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Η διασφάλιση της άνεσης είναι το βασικό σας μέλημα στο camping, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε το camping να μοιάζει με το σαλόνι σας.

Πράξτε λιτά, λογικά και άνετα.

Καρέκλες ή πολυθρόνες και ένα τραπέζι είναι αρκετά για να είσαι άνετα τις ώρες που δεν είσαι στη θάλασσα ή δεν κοιμάσαι.

    Να χωράνε στο αυτοκίνητο τα παραπάνω και να μη χρειάζεσαι φορτηγό.
    Να μην πιάσεις το μισό camping με τις καρέκλες και το τραπέζι σου.
    Να μην κάνεις βίαιη εισβολή στο χώρο, αλλά να προσπαθήσεις να ενταχθείς ομαλά.

Σκίαστρα

Και τι; Θα στήσουμε το τραπέζι μας μέσα στον ήλιο;

Υπάρχει λύση και σε αυτό. Σκίαστρα πολλών ειδών, σχημάτων, διαφορετικών εμβαδών και ποιοτήτητας. Επίλεξε ένα σκίαστρο που να καλύπτει όλο το χώρο που θα χρειαστείς στο camping και που θα μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο που έχεις επιλέξει να στήσεις τα πράγματά σου.

-Εκτός του βασικού παραπάνω εξοπλισμού, υπάρχουν διάφορα μικρά-μικρά τα οποία μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη στο camping:
 Πολύπριζο-Αντικουνουπικά κεριά-Φαρμακείο πρώτων βοηθείων-Ψάθα-Πασαλάκια σκηνής

Τα παραπάνω είναι μερικά, μόνο, από όσα μπορείς να έχεις μαζί σου στο camping. Αναλόγως του πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις ή την άνεση που θέλεις να έχεις, υπάρχει η δυνατότητα να εξελίξεις κατά πολύ τον εξοπλισμό σου, για παράδειγμα, με κουζινάκι, χημική τουαλέτα και άλλα.
Το camping δεν είναι μόδα. Είναι διαφυγή, επαφή με τη φύση, διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Προετοιμάσου σωστά, εξοπλίσου κατάλληλα και ζήσε αυτή την εμπειρία!


Πηγή :skroutz.gr